Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Σας αρέσουν;;;;

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;;;
Θέλετε να μάθετε να το κάνετε;; ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.
Στον όρθιο αργαλειό με δύο μίτους, αλλά και σε φορητά πλαίσια ερευνάται μια ποικιλία τεχνικών ύφανσης, Η απλή λειτουργία αυτών των εργαλείων προσφέρεται κυρίως για τις ανισομερείς τεχνικές όπου επικρατεί το υφάδι.
Ιστορικά οι τεχνικές αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί στα επίτοιχα υφάσματα της αρχαιότητας,στις tapisseries της αναγέννησης, στα χαλιά κόμπου, τα κιλίμια,στα θηλειαστά σκεπάσματα άλλα και σε ελεύθερα έργα της νεότερης χωρουφαντικής και γλυπτικής.
Εσείς θα φτιάξετε καλύτερο!!!!!
Εργαστήριο ύφανσης σε οριζόντιο αργαλειό με δύο, τέσσερα, έξι ή οκτώ μιτάρια.
Διδάσκεται το σχέδιο του υφάσματος, η προετοιμασία του νήματος (διάσιμο του στημονιού) και το ΄΄ντύσιμο΄΄ του οριζόντιου αργαλειού, δηλ. το πέρασμα των νημάτων απο το χτένι, τα μιτάρια και το τύλιγμα στο αντί του αργαλειού.
Σας γοητεύουν τα φυσικά χρώματα;;;
Η πολύτιμη γνώση των χρωστικών ιδιοτήτων των φυτών μαρτυρείται αδιάσπαστη στον ελληνικό χώρο απο τις απεικονήσεις των κρόκων των μινωικών τοιχογραφιών και τους σωρούς της πολύτιμης κογχυλιακής πορφύρας που βρέθηκαν στα ελληνικά παράλια, έως τα ζεστά χρώματα των μεταβυζαντινών υφασμάτων και την δημιουργία της πρότυπης συντεχνίας ριζαροβαφέων στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.
Στα εργαστήρια των φυτοβαφών διδάσκονται παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι στερέωσης των χρωμάτων με φυτικά και χημικά υλικά βαφής με φυτά του ελληνικού χώρου (ευκάλυπτο, πεύκο, κυπαρίσσι, βελανιδιά, ροδιά, ελιά, καρυδιά, ξυνίδα, σπάρτα, μαργαρίτες, ριζάρι, σταφυλοϋακινθο και άλλα ) καθώς και με εισαγόμενα υλικά όπως χέννα, μπακάμι, κρεμέζι, κογχινέλη, αγχούσα και ίντιγκο.
Σας φαίνονται μπλεγμένα;;;;
Ας τα ξεμπλέξουμε.
Χρωματικές αρμονίες, σχέσεις και εφαρμογές των χρωμάτων στην κατασκευή και διακόσμηση του υφάσματος.
Σεμινάριο με θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος που αφορά στις αρχές της θεωρίας των χρωμάτων και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία καλλιτεχνικών εφαρμογών όπως το γνέσιμο, η βαφική, η υφαντική, η κεντητική, η πλεκτική, η ραπτική, η ζωγραφική, η χαρακτική, το patchwork και κατασκευές με χαρτί ή χάντρες.
Είστε ταξιδιάρικοι τύποι;;;
Ενα ταξίδι στον κόσμο μέσα απο στημόνια και υφάδια......σας ταιριάζει!
Το ύφασμα υπήρξε ανέκαθεν ενας φορέας στήριξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Εφερε σε συνάφεια σταθερές κοινωνίες αλλά και πλάνοδιες, συνέδεσε χερσαίουν και θαλάσσιους δρόμους , αποτέλεσε μέσον επικοινωνίας ανάμεσα σε πλούσιες πόλεις και κόσμους απομόνωσης.
Η μελέτη των νηματοφόρων και χρωστικών υλικών, των κλωστικών και υφαντικών εργαλείων, των τρόπων αλλα και των συμβολισμών που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε παγκόσμια για να κοσμήσει το σώμα του με μιά ευδαίμονα ,αλήθεια ποικιλία, πραγματοποιεί μια διείσδυση στην ιστορία και παρέχει επίγνωση της πολύχρωμης ανθρώπινης μοίρας.
Σε αυτές τις θεωρσητικές κι εργαστηριακές συναντήσεις θα ξετυλίξουμε το ύφασμα, θα το γνωρίσουμε και θα το αγαπήσουμε μελετώντας το περιβάλλον που το γέννησε, τους ανθρώπους που το έφτιαξαν, τους μαγικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς που το σφράγισαν.

Σε όλα τα παραπάνω διδάσκει η Σοφία Τσουρινάκη, καθήγητρια και τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος.
Τηλ. για επικοινωνία και πληροφορίες 6948270792
Γραφεία ΣΕΝ Κολοκοτρώνη 3 (4ος όροφος) τηλ. 210 3227 344.

2 σχόλια:

χάρηκα που σε είδα εδώ.....